imc_logga

Crossfit - Bu eller Hurra?

Crossfit har blivit oerhört populärt senaste åren. Antalet gym som erbjuder crossfit blir fler och fler. Tanken är en mångsidig kombination av olika övningar som syftar till att skapa en så allsidig utövare som möjligt. Styrka och kondition utförs under hög intensitet och med så stor variation som möjligt. Gemenskapen, lustfylldheten och möjligheterna till utveckling och resultat lockar. Allt ovan - fantastiskt i flera avseenden. Allt som lockar till rörelse är i grund och botten mer än välkommet! Så var det sagt! Och jag tänker inte ge mig in i debatten vad crossfit är definitionsmässigt. Ibland får jag känslan att allt kallas crossfit. Kombinerar man till exempel löpning med cykel så kallas det crossfit? Eller är det 2 av 3 moment i triathlon? 
 
Vad är crossfit för dig? Personligen så har jag satt upp ett antal mål med min fysiska träning. Jag vill kunna bibehålla en stark, uthållig och funktionell kropp så länge det bara går. Jag vill kunna springa mina maraton, kunna utföra min Bikramyoga, bemästra serie ett i Ashtangayoga, kunna flytta både tennis och padelbollarpå en skaplig nivå, fortsatt kunna anta triathlonutmaningar och kunna genomföra ytterligare någon Ironman, spela fotboll med tonåringarna och deraskompisar, köra på med min MTB i gyttja, flytta runt en golfboll under 80 slag på en runda…. Det är crossfit för mig. Lustfyllt och en allsidighet som leder till just en tålig kropp där skador ska minimeras. Hur tänker du själv? Vad vill du kunna uppnå? Om ett år, om 5 år, om 10 år, när du är 80 år? 
 
Tillbaka till crossfit i den formen de flesta tänker. Och till debatten om skador. Crossfit är en ung sport, den behöver studeras betydligt mer och under längre period. Det är alltid svårt att jämföra med andra idrotter när det kommer till skador. I takt med att det kommer fler och fler utövare, kommer såklart fler och fler skador. I vissa studier har det rapporterats 2,3 skador/1000 timmar, vilket kan jämföras med till exempel styrkelyft och elitgymnastik, som har samma siffror.  En svensk studie (enkät till svenska crossfitutövare) visade att 30,5% av utövarna hade skadat sig de senaste 6 månaderna. En hög siffra. Således - kan crossfit vara skadligt? Absolut är det så! Vi som jobbar med idrotts,- och motionsskador sedan massor av år, ser en hel del skador/besvär orsakade av crossfit. Det gäller i synnerhet de som kommer från en träningsbakgrund som är låg. De mest utsatta områdena är ländryggen, axlarna och knäna. Jag tror en av farorna är rörelsekvalitet, vilket betyder att tränarna har en synnerligen viktig roll i att framför allt instruera i teknik och dosera vikter, utifrån respektive utövare. 
 
Jag får ibland frågan hur man kan undvika skador om man vill ägna sig åt crossfit, så håll tillgodo!
 
• Tekniken får aldrig bli bristfällig när tempot blir för högt. 
• Ha respekt för din kropp, man behöver inte ta i så man kräks. 
• Värm upp ordentligt!
• Tänk på att det finns något som heter dagsform (bland annat sömn, kost, återhämtning) Träna utifrån den. Har du en mindre bra dag – håll igen lite. Har du en bättre dag – kör på!
• Skydda lederna, undvik ytterlägen. 
• Du tävlar mot dig själv, inte mot andra.
• Håll dig på den nivån du befinner dig. Tänk långsiktigt! 
• Ta hjälp när det gäller tekniken, gäller i synnerhet lyft, hopp och löpning.
• Hör med din tränare om du kan träna något parallellt för att optimera din träning. Stabilitet, mobilitet?
• Fundera kring hur just du återhämtar dig och skapar balans på allra bästa sätt? Kost & näring, vätska, sömn,  andning, alternativ träning och mental träning?
 
Dela gärna artikeln med någon du tror har nytta av lite träningsråd och Lycka till med din träning. Glöm aldrig att den ska vara lustfylld!
 
 
Dan Salomonsson
Leg Fysioterapeut, Spec ortopedisk medicin
Idrottsmedicinskt Center
dan@i-m-c.se
www.i-m-c.se

Kommentera gärna: