imc_logga

Ortopedisk Medicin (OMI)

Ortopedisk medicin är ett internationellt specialistområde inom Fysioterapi för akuta och långvariga smärtproblem. Den strävar efter noggrann diagnostik och behandling av rörelseapparatens sjukdomar: t.ex. smärta från ryggraden, leder, diskar, och kroppens mjukdelar såsom slemsäckar, senor, ligament och muskler.
 
Det som utmärker ortopedisk medicin är en systematisk och mycket exakt manuell undersökning som leder till en strukturdiagnos (vilken vävnad är det som smärtar?). Efter korrekt och säker diagnos behandlas skadan med olika tekniker.
 
Bland behandlingsmetoderna kan nämnas funktionell träning, manipulation, ledmobilisering, tvärfriktionsmassage, fasciabehandling, stötvågsbehandling, tejpning och avspänning. I vissa fall används medicinska injektioner i samarbete med specialistläkare.
Behandling planeras alltid i samråd med dig och baseras på dina förutsättningar. Åtgärderna kan bl a vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Det huvudsakliga målet med behandlingen är att bota/lindra smärta, förbättra funktion och minska risken för återfall. 


Terapeuter:
Dan
Johan