imc_logga

Johan Klingstam

CHEK Practitioner, level 1
CHEK Holistic Life Coach, level 1
Lic. Personlig Tränare
Lic. Korrektiv Funktionell Tränare
Examen i Ortopedisk Medicin & Idrottsmedicin
Master of Chiropractic, (Ackermann institutet)

Lic. Idrottsmassör/Massageterapeut
Dipl. Personlig Mental Tränare


Vem är den där killen egentligen? 
När jag frågar mina kunder hur de förklarar för någon annan vem jag är, så har de svårt att ge ett enkelt svar. Det finns ingen bra titel som ger en heltäckande bild över hur jag jobbar. Ofta blir det ”han jobbar med hela människan” eller ”han är som en blandning av en naprapat, tränare, kostrådgivare och livscoach”. Och visst stämmer båda dessa svar till en del. Jag har själv svårt att ge en exakt definition på mitt sätt att jobba, så jag får börja med att ge en bakgrund:
 
I grund och botten är jag journalist, men tröttnade på ständiga deadlines, och långa dagar framför en dator. Det tog bort det roliga i att skriva. Så för 15 år sen bytte jag en välbetald karriär i mediabranschen, till att sadla om som idrottsmassör och fystränare med primärt fokus på skador och rehabilitering. Jag har alltid jobbat tillsammans med sjukgymnaster och läkare, så min professionella inriktning har naturligt glidit in åt det medicinska hållet, trots att jag själv inte har någon akademisk examen inom området. Jag drivs av att utveckla mig själv och andra som personer, både fysiskt och mentalt.
 
Jag tror på ständig utveckling både i min yrkesroll och på det personliga planet. Min kompetens och utbildning kommer från studier i idrottsmedicin, ortopedisk medicin, strukturell osteopati och kiropraktik, massageterapi och mjukdelsbehandling, rehabiliteringsmedicin, näringsfysiologi, mental träning, korrektiv och funktionell träning. Samt det otroligt breda och djupa området ”Holistic Health”. Det är nog det sista som har präglat min syn på människan och dess förmågor allra mest.

Under 2017 vidareutbildar jag mig till:

Paul Chek Paul Chek

Ett möte förändrade allt
2006 ändrades min syn på hälsa och träning totalt när jag först kom i kontakt med en amerikansk fystränare och expert inom holistisk hälsa – Paul Chek. Han är mest känd som nydanande utbildare i funktionell träning, och mannen som introducerade balansbollen som redskap i utveckling av elitidrottare, till exempel som konsult för basketlaget Chicago Bulls.

Paul är en man som vågar gå emot gamla sanningar och tro på sina egna erfarenheter och logiska slutledningsförmåga. Jag har under mina 14 år i yrket inte stött på någon annan person med samma driv och genuina strävan efter att förstå människokroppens funktion som en helhet: fysiskt, kemiskt och mentalt.

En bra översiktsartikel om Paul och hans sätt att arbeta och lära ut kan du läsa här: https://www.t-nation.com/training/sucker-punch-paul-chek.
 
Sedan dess har jag personligen följt, utbildat mig i, och noga testat hans metoder för att bygga genuin hälsa – inifrån och ut. Och jag har hittills inte hittat någon bättre metod för att rehabilitera, utbilda och utveckla idrottare och vanliga motionärer som vill något mer än att bara se bra ut. Det är inte någon enkel väg, och det kräver dedikation och uthållighet. Men man löser problem från grunden, och utvecklas som människa. 

Mina kollegor, familj och vänner beskriver mig som ”CHEK-nörden” – och det är något som är stolt över. Jag står till 100% för det sättet att se på människokroppen, och det har blivit en del av mig själv, eftersom jag själv lever efter samma principer. Att inte göra som alla andra, utan att testa, utveckla och våga prova nya rön och infallsvinklar, trots att det inte finns 100 vetenskapliga studier som stöder ett visst resultat. Och att alltid lyfta blicken från problemområdet, och se hela människan som en integrerad enhet.

Elit- och vardagsmotionärer
Idag jobbar jag med individuella idrottare från ett 10-tal landslag och ungdomslandslag inom vitt skilda idrotter. Många av mina elitkunder söker mig just för den specifika kompetensen jag har, att alltid se hela människan, och att alltid adressera det viktigaste först. Och att låta riktig förändring ta tid! Men oftast börjar det med att de kommer med en skada eller smärtproblematik som man inte har lyckats lösa med annan hjälp.
 
Om en klient kommer till mig och söker för ryggsmärta, så kommer jag alltid kartlägga inte bara ryggens funktion, utan hur hela kroppen fungerar och rör sig. Jag kommer fråga om matvanor, när de lägger sig på kvällen, stressnivåer, matsmältningsfunktion, träningsvanor och tankemönster, och vad som ger de glädje i livet.
 
Integritet tycker jag är viktigt. Därför kommer du sällan se mig på bild leendes med tummen upp tillsammans med mina kunder och idrottare. Du kan vara fullt trygg i att inte hamna på bild utan att bli tillfrågad om det är OK. Jag som alla som jobbar inom vården jobbar med tystnadsplikt, och det är viktigt för att man som kund ska våga ta upp alla jobbiga saker i livet, som ibland behövs för att underlätta läkning.
 

Privata intressen
På det privata planet bor jag på landet utanför Malmö, tillsammans med fru, 2 barn, 5 hönor, 1 kanin, 2 ökenråttor, och två vandrande pinnar. Jag mår som bäst ute i naturen. Jag brinner för ekologisk och närodlad föda, personlig utveckling, kvalitativ funktionell träning (work in- och work out), och att guida mina barn till att växa upp som självständiga och engagerade individer där de får göra det älskar.
 
Förutom egenträning med löpning och funktionell rörelse, så gör jag qigong eller andra meditativa övningar dagligen. Det är något jag skulle vilja att alla hade provat på en längre period. Idag stannar vi sällan upp och fokuserar uppmärksamheten inåt, mot vår egen kropp och dess reaktioner. Allt är externt fokuserat. De flesta är experter på att kanalisera sina egna tillkortakommanden mot andra, istället för att se förändringspotential hos sig själv.

Sammanfattat så tror jag på ständig hälsoutveckling, och den inneboende förmågan vi alla har att läka och utveckla vår kropp. Vi har vår hälsa i våra egna händer, och det är upp till dig om du vill ta hand om den. Jag är gärna din guide, vare sig du har skador, hälsoproblem eller bara vill utvecklad dig själv framåt och uppåt!

Vill du läsa lite mer om mig kan du kolla min personliga hemsida: johanklingstam.se
Väl mött!
 
/Johan