imc_logga

Kost- & Hälsocoach / Funktionsmedicinsk Terapeut

Funktionsmedicin är ett kunskapsområde på stark frammarsch som utvecklas exponentiellt i Sverige med en enorm efterfrågan av klienter. Och det bästa av allt – bakom vetenskapen finns det oerhört mycket sunt förnuft! Läs mer om funktionsmedicin här.  

Att jobba med funktionsmedicin innebär att förbättra och optimera hälsa genom att på vetenskaplig grund adressera ev underliggande obalanser i kroppens system och orsakerna till dessa. Funktionsmedicin ser personens livsstil som grunden för en god hälsa, och att skräddarsydda livsstilsförändringar inom de fyra områdena nedan därmed möjliggör bättre hälsa;

 • Kost och näring - Näringstät, varierad och oprocessad kost av hög kvalitet – mat skapar hälsa och är signaler till vårt mikrobiom, våra celler och våra gener, hur de kan och ska bete sig. Bra näring = bra funktion!
 • Återhämtning - Vi är byggda för att klara perioder eller stunder av mycket stress, men vila och återhämtning med olika upplevelser som ger ny energi måste följa. Dels små stunder varje dag, men också dagar utan tankar på  bara arbete eller prestation. 
 • Sömn - Under sömnen sker reparationsprocesser i hjärnan och toxiska ämnen transporteras bort. Sömn är en viktig del av hälsa och vitalitet och håller hormoner och signalsubstanser i balans. 
 • Rörelse och träning - Naturlig och funktionell rörelse och styrka är viktigt för att stödja cirkulation av lymfa och blodomlopp, för hormonell balans samt skelett- och muskelhälsa.

Funktionsmedicin innebär och innefattar;

 • ett proaktivt ingripande för att förbättra och optimera hälsa.
 • tydligt individanpassade lösningar utarbetade i samarbete mellan klient och terapeut för att optimera hälsa, fysik och prestation.
 • vetenskapsbaserade positiva livsstilsåtgärder inom områdena kost, kosttillskott, fasta, träning, fysisk aktivitet, stresshantering, sömnvanor och hormonoptimering för att komplettera läkemedelsbehandling vid sjukdomar och symtom.
 • laboratorieutvärderingar och andra hälsomätningar för att utreda och mäta effekten av funktionsmedicinska åtgärder.

Välkommen!

SAMANTHA LERVIKEN
Cert. Funktionsmedicinsk Terapeut (Funktionsmedicinska Institutet)
Cert. Kostrådgivare (Paleo Institute)
Cert. Personlig tränare (Paleo Institute)
Utbildad HLR, D-HLR och Barn HLR-instruktör (hjärt- och lungräddning)
Tränare på Friskis & SVeittis sedan 2003

Hemsida: www.halsasomval.se
Boka på nätet via kontaktformulär: www.halsasomval.se
eller boka via telefon: 0736-797383 eller mail: samantha@halsasomval.se


Funktionsmedicin innebär att jobba med skräddarsydda och vetenskapsbaserade positiva livsstilsförändringar inom kost, näring, fasta, rörelse, träning, återhämtning och sömn. Och från denna bas jobbar jag funktionsmedicinskt med kunder som vill;
 • optimera hälsa, fysik och prestation.
 • komma till rätta med olika symtom som begränsar i vardagen såsom IBS/magproblem, stress, migrän, ledvärk, trötthet och energilöshet, metabol ohälsa (högt blodtryck, höga blodfetter, insulinresistens, högt blodsocker mm), hudåkommor mm.
 • få stöd med livsstilsförändringar vid diabetes typ 2 och autoimmuna sjukdomar som reumatism, hashimoto’s och psoriasis för att lindra symtom.
Välkommen!