imc_logga

Ortopediska fotbäddar

En fot består av 26 ben, 32 muskler och senor och 107 ligament. En lika komplex som genial sruktur, där alla ben är rörliga.

Foten har två huvudsakliga valv. Det stora längsgående på insidan av foten, och det tvärgående som är lite mindre och ligger strax bakom den främre trampdynan. Tillsammans med fettkudden under hälen sörjer fotvalven för fotens stötdämpning. När foten kommer i kontakt med marken så plattas den längsgående och det tvärgående fotvalvet ut. När foten lyfter igen så återtar valven sin ursprungliga form.

Så ska foten fungera i sin naturliga form. Men vår biomekaniska struktur har inte förändrats i takt med de moderna livsbetingelserna. Vi är nu för tiden generellt avsevärt tyngre och rör oss på hårdare underlag. Utan stöd kan fotvalven kollapsa och inte klara av att vare sig ge en tillräcklig stötdämpning eller återta sin form. Detta kan leda till olika skadeproblem i fötter, knän och rygg. Bygger man å andra sidan upp stödet för mycket och inte tillåter valvens naturliga rörelse får inte fotens och underbenets muskler arbeta som de ska, och de försvagas.

Vi arbetar med flera olika typer av fotbäddar, bl a:
Ice Bug Insoles / Arch Flex System

Boka en tid till Dan för bedömning och utprovning. Oftast kan 80% av de vanligaste felställningarna justeras med förgjutna sulor. Resterande 20% skickar vi alltid vidare för tillverkning av ortopediska inlägg med exakt anpassning. Vi samarbetar med Runner´s Store och deras ortopedtekniker Jan-Åke Selander, som  har mångårig erfarenhet av ortopedteknik. 

DAN SALOMONSSON
Leg. Fysioterapeut, Verksamhetsansvarig
Tel: 040-812 70 eller dan@i-m-c.se

  • Full Specialistkompetens inom ortopedisk medicin enligt OMI (Orthopaedic medicine international)
  • Medlem av OMI (Orthopaedic Medicine International), ett internationellt lärarteam med läkare och sjukgymnaster som är engagerade i undervisning och utveckling kring ortopedmedicinsk diagnostik och behandling.
  • Ehrenurkunde  Ackermann  College Chiropractic
  • Tidigare elitspelare i tennis och har stor erfarenhet av övriga racketsporter. 
  • Personlig tränare för bl a Europa och USA-tourspelare i golf. Medlem i Swedish Golf Team Specialistnätverk.