imc_logga

Hopparknä - smärta i knäskålssenan

På i.m.c ser vi många idrottare/motionärer med knäbesvär. En diagnos är så kallat hopparknä (jumpers knee), vilket är en överbelastning av knäskålssenan (patellarsenan). Skadan är vanlig hos idrottare som utför mycket hopp och löpning, som t ex vid friidrott, volleyboll, gymnastik eller annan belastande aktivitet. 

Symptomen vid hopparknä är tydliga och man upplever en smärta vid knäledens framsida, ofta vid knäskålens nedre kant, men kan kännas var som helst kring knäskålen. Symptomen förvärras vid aktivitet/ansträngning, framför allt vid knäböjande rörelser. Initialt brukar symtomen kännas av mest innan man blir varm och efter aktivitet. Om symptom och provokation fortlöper, upplevs smärta både under och efter aktivitet. 

Smärtan orsakas av små bristningar i knäskålssenan (patellasenan). 
En bidragande orsak till överbelastning är fotisättning (dvs  hur foten sätts i) vid löpning, hopp och landning. Andra orsaker till överbelastning av knäleden är svaghet och rörelsebegränsning av muskulatur runt höft och bäcken.

Vid ett besök hos oss tar vi reda på vilka vävnader som överansträngts eller blivit skadade. Vi tar även reda på varför besvären uppkommit. Ofta utförs en rörelsanalys av bäcken, höft och fot. Det finns många behandlingsalternativ. Förutom den direkta behandlingen, som kan innebära stötvågsbehandling, akupunktur, excentrisk träning, görs ett anpassat styrke- och rörlighets program av både knä, höftled och bäcken.  

Beroende på graden av besvär kan utläkning ibland ta ett år, men en snabb diagnostik och snabb igångsättning med rätt åtgärder, så brukar vi kunna korta rehabperioden avsevärt.

Känner du igen dig, eller vill bli underökt och få hjälp?
Då är du varmt välkommen till oss på i.m.c!
 
Thom Dahlberg, Leg Kiropraktor