imc_logga

Kost och näring

Att jobba med kostrådgivning och näringsoptimering professionellt idag är utmanande. Det finns fler kostmodeller, dieter, kostgurus och filosofier än någonsin, och ändå är det så många människor som lider av övervikt, fetma och andra sjukdomar som är direkt relaterade till kosten. Och den mat vi äter är oftast väldigt djupt rotad i vår egen tro och vilja. Det finns ingen optimal modell som ger konstant resultat på alla människor, så enkelt är det.

Därför gäller det att ha en ödmjukhet mot dig som söker vår hjälp. Under åren har vi växlat från "one approach fits all" till att lägga fokuset på att hitta en individuell lösning. Matkvalitet och ursprung är i viss mån kanske viktigare än hur många procent fett, protein och kolhydrater vi ska äta. Näringen i våra livsmedel är långt i från som de varit. Ett exempel från Storbrittanien nyligen visade att vi behöver äta 50 salladshuvuden, för att få i oss samma näring som 1 salladshuvud på 50-talet. Vad är det som hänt?

Då inser man att mängden, och de exakta fördelningarna av kosten, troligtvis är mindre viktigt än att grönsakerna har odlats i en så näringsrik jord som möjligt, utan tillsatser och besprutning. Att djuren osv. har fötts upp på foder, som också håller den kvalitet som vi människor kan tänka oss att äta. Vi blir vad vi äter, gäller i högsta grad även djur, och växter.

Så när du söker hjälp med kost hos oss, kommer fokuset vara på att optimera din näring, hitta rätt sammansättning för din kropps krav, samt att ständigt lära dig mer om kost. Hälften av våra kunder har matsmältningsrelaterade problem, och en stor del är kosten, men den dagliga stressen i vardagen är oftast den saknade länken till en god matsmältning. Vi måste lära oss att ge kroppens system tid, lugn och ro för att komma ned i rätt nervsystem där matsmältningsenzymer, saltsyra och andra viktigas substanser utsöndras.

Vi jobbar också delvis med tillskott, men bara om det inte går att åtstadkomma på ett enkelt sätt med optimal kost.

På i.m.c finns flera kompetenser att tillgå när det gäller kost och näring.

Terapeuter:
Johan
Mats