imc_logga

Vanliga frågor

Vad är en screening?
En screening är en utförlig undersökning av kroppen med syfte att få ett så bra underlag som möjligt för att kunna utforma ett individuellt träningsprogram. Undersökningen görs bl a för att hitta fysiska begränsningar i din kropp och i din golfsving, hitta svagheter och imbalanser, som kan leda till skador.

Jag som redan tränar i gymmet, har jag någon nytta av tjänsterna?
Det finns tyvärr massor av felaktigt utformade träningsprogram, som ofta inte leder till något resultat överhuvudtaget och ännu värre; program som kan leda till skada för såväl kroppen som golfsvingen (situps, bänkpress, bicepscurls för att nämna några). Ett träningsprogram ska vara individuellt utformat utifrån de förutsättningar man har. Vi är alla unika och kräver därmed helt olika träningsprogram/upplägg.

Vad är en svinganalys?
En svinganalys går ut på att ta reda på om din golfsving har tekniska eller fysiska brister, eller kanske både och. Din sving filmas och analyseras tillsammans med Dan Salomonsson. Analysen går bl a ut på att hitta eventuella svagheter och rörlighetsbegränsningar, som kan vara till skada för kroppen och/eller dina prestationer på golfbanan.

Är tjänsterna bara för proffsen?
Absolut inte! De är till för alla kategorier golfare som har insett att det är dags att spendera tid på maskinen bakom klubborna, d v s kroppen! Vår yngsta adept har varit 9 år och vår äldsta 84 år.

Vilka är de vanligaste skadorna inom golfen?
Golf är i vissas ögon en onaturlig rörelse, i andras ögon inte. Vad som dock inte behöver diskuteras är att det är en mycket asymmetrisk (ensidig) rörelse, som lätt leder till asymmetrier i kroppen. Speciellt utsatta områden är ländrygg, nacke, skuldror och armbågar. Alternativ träning är ett måste för att minimera risken för skador och besvär. En världsledande sjukgymnastkollega i Australien säger så här: “Med åren spelar många mer och mer golf, utan att förbereda kroppen för det.

Många försöker också komma i form genom att spela golf och väldigt få för att spela golf. Detta är en stor skillnad. En bra anekdot är att föreställa sig att köra bilen 4 gånger så långt per vecka utan att serva den eller byta olja. Den enda skillnaden är att du kan byta ut din bil, inte din kropp!”

Tillbaka